Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ!! 4 ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟ ΙΔ. ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΞΕΝΙΑ ΤΣΟΛΑΚΗ ΜΕΤΑΞΑ!!

October 21, 2020

Το σπουδαίο έργο που επιτελεί η Δρ Ξένια Τσολάκη-Μεταξά, στο Ιδιωτικό Φροντιστήριο της ΞΕΝΙΑ ΤΣΟΛΑΚΗ ΜΕΤΑΞΑ στη Λεμεσό αλλά και ο αδαμάντινος χαρακτήρας της επιβραβεύθηκαν εις τετραπλούν!!

Τα Τέσσερα βραβεία, που απέσπασε το Ιδιωτικό Φροντιστήριο Ξένια Τσολάκη Μεταξά, κατά την διάρκεια της Τελετής Απονομής των Cyprus Educational Awards 2020, που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη χρονιά, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, στο LemonPark, από την BoussiasCommunications με την ευγενική υποστήριξη του Εκδοτικού οίκου ΔΙΑΣ είναι:

 

  1. Κατηγορία: Εκπαιδευτικό έργο – Καινοτομία στην διδασκαλία

“Learn by Singing by Xenia Tsolaki Metaxa” Original Design Concept™ (Metaxa, 2013)

https://www.youtube.com/watch?v=c9ImUp0gvEI&list=RDMMc9ImUp0gvEI&start_radio=1

Διάκριση: Bronze award

Η επιστημονική και παιδαγωγική προσέγγιση “Learn by Singing by Xenia Tsolaki Metaxa” Original Design Concept™ (Metaxa, 2013), βασίζεται σε μία άκρως καινοτόμα μέθοδο, που αποσκοπεί στη διεύρυνση των γλωσσικών ικανοτήτων των μαθητών μέσα από τη χρήση αυθεντικών τραγουδιών. Πιο συγκεκριμένα, στόχος είναι η ανάπτυξη του λεξιλογίου και της χρήσης της νέας γλώσσας από τους διδασκόμενους καθώς και η χρήση αυθεντικών τραγουδιών ως διδακτικών εργαλείων σε μία τάξη διδασκαλίας ξένης γλώσσας.

Όπως είπε και η Δρ Μεταξά κατά την παραλαβή του βραβείου:

 ‘Μήπως γνωρίζετε πως κάθε φορά που τραγουδάτε ένα τραγούδι, τα δύο ημισφαίρια του μυαλού σας εξασκούνται ταυτόχρονα; Τραγουδώντας, εξελισσουμε την γλωσσική μας ικανότητα και την μνήμη μας. .  Αυτή και μόνο η ανακάλυψη χάραξε για μας, απίστευτα μονοπάτια εξέλιξης στην διδαχή της Αγγλικής γλώσσας  οδηγώντας μας στο 1ο παγκόσμιο βραβείο στην Αγγλική γλώσσα και σε μία σχετική ομιλία που είχα την τιμή να παρουσιάσω στο ted ex με τίτλο, Μεταμόρφωση.  https://www.youtube.com/watch?v=a3m475BPea8&t=36s . Ας μεταμορφώσουμε λοιπόν τις τάξεις μας με καινοτόμες διδακτικές μεθόδους. Εμείς στο σχολείο μας διδάσκουμε και … τραγουδώντας.

 

 

  1. Κατηγορία: Εκπαιδευτικό έργο – ΕΡΕΥΝΑ- The effect of Authentic Songs on Vocabulary Acquisition in the Second Language Classroom

https://pqdtopen.proquest.com/doc/1426441192.html?FMT=ABS

https://www.youtube.com/watch?v=uTX3iKrdstk

Διάκριση: Bronze award

 

«Εάν ένα τραγούδι παραμένει στο μυαλό των ασθενών του Alzheimerαφού έχουν ξεχάσει τα προσωπικά τους στοιχεία, τότε σίγουρα αξίζει μια θέση στις τάξεις μας και στις ερευνητικές μας ατζέντες.»

Ερευνώντας τις θεωρίες εκμάθησης δεύτερης γλώσσας και λεξιλογίου και την επίδραση της μουσικής στον εγκέφαλο και τη μνήμη, η Δρ Μεταξά απέδειξε ότι η χρήση τραγουδιών ως εκπαιδευτικών εργαλείων μπορεί να επηρεάσει θετικά τη μάθηση και τη μνήμη των μαθητών.Η εφαρμογή αυτής της καινοτόμου έρευνας έχει επίσης αποδείξει ότι εάν τα τραγούδια χρησιμοποιούνται μεθοδικά και συνετά, η γλώσσα αποκτάται φυσικά, και οι αίθουσες διδασκαλίας γλωσσών μπορούν να μετατραπούν σε χαρούμενους, παραγωγικούς χώρους μάθησης του 21ου αιώνα.

 

  1. Κατηγορία: Εκπαιδευτικό έργο Ανάπτυξη Οριζόντιων δεξιοτήτων

XTMPI Social Emotional Public Speaking – Communication as Transformative Power

Διάκριση: Bronze award

 

‘Δεν υπάρχουν κακά συναισθήματα. Μόνο κακή διαχείριση των συναισθημάτων.

Δεν θα ήταν λοιπόν υπέροχο να μπορούσαμε όλοι μας να μετατρέπαμε τα συναισθήματα, σε μικρά διαμάντια, να τα φορούσαμε περήφανά,  σαν ένα όμορφο λαμπερό περιδέραιο στον λαιμό μας; Αυτό κάνει το Social Emotional Public Speaking. Αυτό βραβεύεται σήμερα εδώ.’ Είπε συγκινημένη η Δρ Μεταξά κατά την παραλαβή του βραβείου.

Αν μία διδακτική εμπειρία δεν έχει καμία σχέση με το τί ονομάζουμε τάξη με την παραδοσιακή έννοια, τότε μπορεί να ονομαστεί καινοτόμα. Αν μία διδακτική εμπειρία εμπνέει τους διδασκόμενους μεταμορφώνοντας τους σε καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και τους καθιστά ικανούς να βελτιώσουν την κοινωνία στην οποία ζουν τότε την ονομάζουμε καθηλωτική. Το “XTMPI Social Emotional Public Speaking” στοχεύει στη βελτίωση των διδασκόντων στην δημόσια ομιλία, την επικοινωνία και την δράση του στην κοινωνία.

Οι καινοτόμες παιδαγωγικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σε αυτό το μάθημα, έχουν ως βραχυπρόθεσμο στόχο την πρόοδο του ατόμου μέσω της ανάπτυξης των μαλακών δεξιοτήτων και συγκεκριμένα της συναισθηματικής νοημοσύνης του, αλλά ως μακροπρόθεσμο στόχο την πρόοδο της κοινωνίας μέσω των συλλογικών προσπαθειών αυτών των νέων εξουσιοδοτημένων ατόμων.

‘Σήμερα , περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή τα παιδιά μας χρειάζονται ενίσχυση της συναισθηματικής τους νοημοσύνης. Στον αιώνα μας, τα παιδιά μας και εμείς μαζί, έχουμε απίστευτα ψηλή γνωστική νοημοσύνη,  αλλά δυσκολευόμαστε να κοιτάξουμε τον συνάνθρωπο μας κατάματα και να πούμε ‘συγνώμη’ ‘σ ’αγαπώ’ ‘σε εμπιστεύομαι’ ‘ αγκάλιασε με και μην μιλάς. Δεν χρειάζεται όλα να τα επεξηγείς με την λογική’.

 

  1. Κατηγορία: Κουλτούρα Εξωστρέφεια υποδομές. Δεσμός με την κοινωνία

Δημόσια ομιλία μέσα σε κοινωνικό-συναισθηματικό πλαίσιο.

‘The Tears that Turned into Diamonds’ https://vimeo.com/342290746

Διάκριση: Gold Award

 

Το Social Emotional Public Speaking, είναι ένα βασικό κομμάτι της εθελοντικής κοινωνικής εισφοράς που ανέλαβε το ΧΤΜPI Skywalkers Club, το οποίο δημιουργήθηκε το 1989 με την ίδρυση του σχολείου με στόχο την βελτίωση των μαθητών μέσω της στήριξης της κοινωνίας και τον εθελοντισμό, μέσα στα πλαίσια του εκπαιδευτικού οράματος του σχολείου: μορφώνω το μυαλό, καλλιεργώ την ψυχή.

Παραλαμβάνοντας τα βραβεία φανερά συγκινημένη, η Δρ Ξένια Τσολάκη- Μεταξά είπε μεταξύ άλλων:

 ‘Ερχόμαστε σ ‘αυτή την ζωή και φεύγουμε αστραπιαία. Αν όμως καταφέρουμε  μέσα σ’αυτό μας το ταξίδι να βελτιώσουμε την ζωή κάποιων άλλων ανθρώπων, με οποιοδήποτε τρόπο, τότε είμαστε πολύ τυχεροί γιατί έτσι αγγίζουμε την ευτυχία και την αιωνιότητα!

Αυτό που δεν ήξεραν όμως ήταν ότι θα άλλαζαν και την δική τους ζωή εννοώντας την με ένα αόρατο νήμα με τα 700 άτομα που ήρθαν να τους παρακολουθήσουν και με τα άτομα του αιματολογικού τμήματος του νοσοκομείου Λεμεσού τα οποία τάχθηκαν να βοηθήσουν οικονομικά από τα έσοδα της παρουσίασης

Αυτό που επίσης οι εκατοντάδες PUBLIC speakers μου δεν ονειρεύτηκαν ποτέ είναι ότι η δική τους καινούργια δεξιότητα επικοινωνίας, η τέχνη της δημόσιας ομιλίας με κοινωνικό συναισθηματική προσέγγιση θα συνεχίσει να κάνει το ταξίδι της, βελτιώνοντας ανθρώπινες ζωές ακόμα κι όταν εμείς δεν θα είμαστε καν εν ζωή.’

 

Δεν παρέλειψε επίσης να εκφράσει τις ευχαριστίες της τόσο προς τους διοργανωτές της υπέροχης πρωτοβουλίας των CyprusEducationalAwards,  όσο και προς την ομάδα διοίκησης του σχολείου, τον σύζυγο της Σωκράτη Μεταξά, τα παιδιά τους, συμπαραστάτες στο έργο της,  και τους γονείς της τον πατέρα της Χρίστο και την αείμνηστη μητέρα της Λούλλα Τσολάκη. καταλήγοντας είπε: «Αφιερώνω τα βραβεία στην μητέρα μου πού ήταν πάντα στο ακροατήριο και δάκρυζε, στον σύζυγο μου, τον πιο ένθερμο υποστηρικτή μου, σε όλους τους public speakers μου, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μου τεσσάρων παιδιών που φοίτησαν, αγάπησαν και θα συνεχίσουν να διδάσκουν αυτό το μάθημα δημιουργώντας δεσμούς με την κοινωνία και στην υπέροχη ομάδα Διοίκησης και διδακτικό προσωπικό του σχολείου μας που είναι πάντα στο πλευρό μας με επαγγελματισμό και αγάπη! Το μήνυμα μας: «Παρουσιάστε την αλήθεια χωρίς φόβο. Γιατί αυτό που κάνουμε δεν είναι για μας. Είναι για έναν καλύτερο κόσμο»