Έκθεση – Μητέρες & Παιδιά του Κόσμου

May 21, 2017

Ένα ταξίδι εικόνων και λέξεων από τη Χριστίνα Δράκου και τη Ξένια Τσολάκη Μεταξά.


Εγκαίνια: Κυριακή, 11/06/2017
Ώρα: 18:00
Ανοικτή Μέχρι: 18/06/2017
Τόπος: Λαμβάνει χώρα στο Beat Παζάρ, Χατζηλοϊζή Μιχαηλίδη 20, Πάροδος Πλατείας Σαριπόλου, απέναντι από το Μάλλον Γλυκύς Παραδοσιακό Καφενείο, Λεμεσός.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει η κ. Άντρη Αναστασιάδου, σύζυγος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δύο μητέρες, μία καλλιτέχνις και μία εκπαιδευτικός, απαθανατίζουν το φως της ανθρώπινης ψυχής με τη φωτογραφική μηχανή και την πένα τους.
Η Χριστίνα Δράκου, καταξιωμένη, βραβευμένη φωτογράφος και η Ξένια Τσολάκη Μεταξά, βραβευμένη εκπαιδευτικός, ερευνήτρια και συγγραφέας, εξερευνούν τη πανανθρώπινη σχέση μεταξύ μητέρας και παιδιού ανά το παγκόσμιο.

_____________________________________________________________________

Η φωτογράφος Χριστίνα Δράκου επιλέγει να γράφει το φως μέσα απο τον φακό της: «Η έκθεση αυτή, αφιερωμένη στη μητρική αγάπη και τη στοργή καταπιάνεται με το θέμα αυτό · με ένα φως που πηγάζει από τα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης.» Το κυριότερο κίνητρο της Χριστίνας είναι να απαθανατίζει με τη φωτογραφική της μηχανή την γνήσια χαρά κάποιων ανθρώπων οι οποίοι δεν χάνουν το αγνό τους χαμόγελο, όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται. Κάθε εικόνα διηγείται μια ιστορία: «Παρόλο που κάποιοι άνθρωποι ζουν σε πολύ δύσκολες και ανασφαλείς συνθήκες, λάμπουν από απέραντη χαρά και τρυφερότητα» προσθέτει. Ανατρέχοντας σε όλα τα φωτογραφικά πρότζεκτ που ολοκλήρωσε μέχρι στιγμής ανά τον κόσμο, συνειδητοποίησε ότι εμφανιζόταν το μοτίβο μιας και μοναδικής ιδέας: αυτή της μητρότητας και της πανανθρώπινης σχέσης μεταξύ μητέρας και παιδιού.

Όταν στα δώδεκα της χρόνια η Χριστίνα βρέθηκε με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι, ξεκίνησε να ψάχνει το φως · και δεν σταμάτησε από τότε. Αυτή η γεμάτη ανθρωπισμό γυναίκα, συνεχίζει να απαθανατίζει το φώς ταξιδεύοντας σε ολόκληρο τον κόσμο – σε περισσότερες από εξήντα χώρες – μέσα από το φωτογραφικό της φακό. Από το 2001 μέχρι σήμερα, η Χριστίνα έχει ολοκληρώσει είκοσι ατομικές εκθέσεις, με την δουλειά της να παρουσιάζεται στη Λεμεσό και Λευκωσία, στις Βρυξέλλες, στη Κωνσταντινούπολη, στην Αθήνα, το Παρίσι, το Isle-sur-la-Sorge (Avignon) και τη Μπολόνια. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων της προσφέρονται πάντοτε σε διάφορους φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Αυτός είναι και ο σκοπός του ιδρύματος SAGAPO Children’s Foundation: να προσφέρει ευκαιρίες σε παιδιά με μειωμένους οικονομικούς πόρους, ώστε να μπορέσουν να εξελιχτούν φυσικά, πνευματικά και συναισθηματικά. Τον Ιανουάριο του 2013, ακολουθώντας την καρδιά και την έμπνευσή της, η Χριστίνα ίδρυσε το SAGAPO Children’s Foundation (www.sagapo.org) και εργάζετε σκληρά για να εκπληρώσει τον σκοπό του, ο οποίος είναι να βοηθήσει παιδιά από όλο τον κόσμο να εξελιχτούν και να διαπρέψουν στις κοινότητες τους, παρέχοντας τους το κατάλληλο μαθησιακό περιβάλλον.

_____________________________________________________________________

Η Ξένια Τσολάκη Μεταξά πλαισιώνει το φως του φωτογραφικού φακού της Χριστίνας Δράκου με κείμενα και ποιήματα, τα οποία αποτυπώνουν στιγμές από το προσωπικό ταξίδι της μητρότητας και από τα δικά της συναπαντήματα με παιδιά τα τελευταία 30 χρόνια. Σαν μητέρα, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και σαν ιδρύτρια του Ιδιωτικού Φροντιστηρίου της (ΧTMPI) και του φιλανθρωπικού ομίλου του σχολείου της, SkyWalkers Club, νιώθει ότι οι μητέρες είναι ευλογημένες γιατί κρατούν το μέλλον αυτού του κόσμου στα χέρια τους.

«Οι μητέρες σε ολόκληρο τον κόσμο πρέπει να νιώσουν το φως, το οποίο τους χαρίζει η μητρότητα, το φως που τόσο όμορφα καταφέρνει να συλλάβει η Χριστίνα με τον φωτογραφικό της φακό. Είναι καθήκον όλων μας να παροτρύνουμε τις μάνες να αντιληφθούν τα στάδια της μητρότητας τα οποία σχεδόν ενστικτωδώς θα περάσουν-την αρχική προσκόλληση, την εξάρτηση, τα γέλια, τις συγκρούσεις και την γνήσια, έμφυτη αγάπη στην οποία όλα καταλήγουν».

«Η απόφαση να συνδυάσουμε τον κόσμο της φωτογραφίας και τον κόσμο του γραπτού λόγου ήταν αυθόρμητη» τονίζει η Ξένια. «Απλά νιώσαμε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να ενώσουμε τις τέχνες μας. Η ομορφιά του λόγου, συνυφασμένη με την αμεσότητα μιας φωτογραφίας θα μπορούσαν να προσφέρουν αισθητική ικανοποίηση στον θεατή αλλά ταυτοχρόνως να ευαισθητοποιήσουν και να παρακινήσουν το ακροατήριο να συνεισφέρει σε έναν ανώτερο ανθρωπιστικό στόχο».

Μετά τις σπουδές της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ξένια Τσολάκη Μεταξά, κάτοχος βραβείου λογοτεχνίας από το CCNY, το πανεπιστήμιο όπου φοίτησε στην Νέα Υόρκη, καθώς και κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην εκπαίδευση, επέστρεψε στην Κύπρο αποφασισμένη να κάνει τη διαφορά στον χώρο της εκπαίδευσης.

Ακολουθώντας το όραμά της, ίδρυσε ένα σχολείο στο οποίο όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως κοινωνικού υποβάθρου θα μπορούσαν να φοιτήσουν με χαρά, νιώθοντάς το σαν το δεύτερο τους σπίτι. Η αγάπη για τη μόρφωση και η χαρά για τη μάθηση έκαναν τα παιδιά, τους γονείς και τους δασκάλους να ενταχθούν στον μαγικό κύκλο μόρφωσης της Ξένιας, μια έρευνα που οδήγησε στο σύνθημα του σχολείου της «…όπου η μάθηση γίνεται τέχνη».

_____________________________________________________________________

Το ταξίδι αυτό των εικόνων και των λέξεων δημιουργήθηκε από δύο καλλιτέχνες και μητέρες για τα παιδιά του προγράμματος Ελεύθερα Χέρια στην πόλη της Λεμεσού, ένα πρόγραμμα που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα SAGAPO Children’s Foundation. Όλα τα έσοδα από αυτό το έργο θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός ταμείου υποτροφιών για τα παιδιά του εν λόγω προγράμματος. Ειδικές ευχαριστίες σε όλους τους χορηγούς που στηρίζουν αυτό το όραμα.
Bagan – Myanmar, Christina Drakos, 2012.

“Η μάνα είναι θάλασσα, τούτο μονάχα θα σου πω. Κι άμα θωρεί την μπόρα, την καταιγίδα, τα θεριά και της ζωής τα «δώρα», ένα μονάχα σκέφτεται, τον ήλιο που θ’ ανθίσει μεσ’ απ’ τα σύννεφα γοργά και να τηνέ φωτίσει. Αυτό παιδί μου είν ́ αρκετό για να τηνέ κρατήσει την ώρα της βαριάς ζοριάς να την ανακουφίσει.”
Η μάνα είναι θάλασσα, Ξένια Τσολάκη Μεταξά, 2017